
מכירים את "אחרי החגים"? הזמן המעורפל הזה שבו אנחנו טוענים ש"נכפר על החטאים" שלנו ונתחיל להתאמן או/ונחזור לאכול כמו שצריך? בפועל, תמיד יש תירוץ חדש, ובישראל, יש חגים כל הזמן.
לדעתי, שמירה על אורח חיים בריא לא צריכה להיות משימה כל כך קשה, ולכן, אין סיבה שלא נצליח לשמור על הרגלים תזונתיים טובים גם בתקופת החגים.
ריכזתי עבורכם כמה הנחיות ליישום לפני, בזמן ואחרי ארוחת החג.
לפני הארוחה
לא להגיע רעבים מאוד לארוחת החג. נכון שארוחת החג היא ארוחה עשירה יותר, אבל אם לא תאכלו כמו שצריך במהלך היום, זה יגרום לכם לאכול בצורה בלתי מבוקרת ובלתי נשלטת. התייחסו לארוחת החג כאל ארוחת ערב גדולה והקפידו לאכול ארוחת בוקר וארוחת צהריים.
מכיוון שארוחת החג לרוב, יותר מזכירה ארוחת צהריים גדולה, אפשר לאכול ארוחת בוקר וארוחת צהריים קלות יותר (כמו ארוחת בוקר וערב ביום רגיל רק בסדר שונה), אבל להשתדל לא לדלג על ארוחות.
אם היה לכם יום עמוס ומבלי שהתכוונתם, מרוב הכנות וסידורים יצא שלא הספקתם לאכול ארוחת צהריים ועוד מעט כבר תאכלו ארוחת חג - אפשר לאכול בזריזות משהו קטן, כמו יוגורט או פרוסת לחם עם גבינה. המטרה של הארוחה הקטנה הזו, היא למנוע מצב של רעב עמוק מידי, שקשה מאוד להשביע.
במהלך הארוחה
סלקציה - מסתכלים על האפשרויות ובוחרים - מה אני חייב לטעום ועל מה אני יכול לוותר. כך נמנע ממצבים שבהם יש לנו בצלחת 35 סוגים של פחמימות, רק כי רצינו לטעום מהכל.
שתו מים - קלוריות אוכלים ולא שותים. עדיף להמנע גם ממשקאות דלים בקלוריות או משקאות טבעיים, ולשים לב לכמות האלכוהול שאתם שותים.
להתחיל בסלטים - ירקות יעזרו לנו להרגיש שבעים יותר, ולרוב, הערך הקלורי של הסלטים הוא נמוך יחסית לשאר המנות. *שימו לב שסלטים המכילים מיונז, תפוחי אדמה ופחמימות אחרות, רטבים עשירים בשמן ובסוכר/דבש/סילאן הם עתירים יותר בקלוריות.
הרכב הצלחת - להקפיד על הרכב צלחת מזין ומשביע הכולל: 1/3 צלחת חלבון, 1/3 פחמימה ו-1/3 ירקות (ואפשר יותר).
להיות מודעים - כלומר, לדעת כמה אכלנו, לא למלא את הצלחת שוב ושוב ומבלי לשים לב לכמה ומה אנחנו אוכלים.
לסיים בכבוד - סיימתם את מה שהיה לכם בצלחת? תשאלו את עצמכם אם אתם עדיין רעבים. אם התשובה היא כן, התמקדו בחלבון ובירקות, אם התשובה היא לא, אבל מתחשק לכם לאכול משהו נוסף, התמקדו בירקות בלבד.
קינוחים - לבחור את הקינוחים שאנחנו אוהבים ולא לאכול קינוח "בינוני", רק כי רצינו לטעום. לפעמים יש מבחר שמקשה עלינו לבחור קינוח אחד, אז כדאי לקחת כמות קטנה מהקינוחים שמעניינים אותנו, לטעום, אבל לאכול רק את הטעימים ביותר. בחלק המתוק, עדיף כמובן לבחור בפירות ופחות בעוגות ובעוגיות, אבל חשוב לא פחות, לא למנוע מעצמכם, ולא לחבוש את "כובע המסכן".
אחרי הארוחה
להיות פעילים - סיימנו לאכול, שבענו, אבל כולם ממשיכים לשבת ו"לנשנש" מהקינוחים? כדאי להיות כמה שיותר פעילים: לעזור למארחים, לפנות, להגיש, לדבר עם הסובבים. כנשארים לשבת מול השולחן ומחליפים מבטים עם הקינוחים, סביר להניח שנרצה פתאום "ליישר את העוגה", אפילו כשאנחנו כבר מזמן שבעים ומרוצים.
בלי ייסורי מצפון - זה כנראה הטיפ הכי חשוב שאני יכולה לתת לכם. אין סיבה לבזבז את הזמן שלכם בתקופת החגים על ייסורי מצפון. זה בסדר להנות מאוכל בתקופת החגים (ובחיים בכלל), אבל כדאי לעשות את זה בצורה הגיונית ושקולה. מה שיעזור לכם לא לאבד את הצפון (מלבד הטיפים שציינתי פה), הוא דפוסי אכילה בריאים בשגרה: בלי התנזרות, בלי דיאטות "כאסח" ובלי הרגלים מגבילים. הרבה יותר קל להמשיך ליישם דפוסי אכילה בריאים וישימים שמתבססים על אכילה נכונה ומזינה.
חגים שמחים!